Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

To nejlepší pro svou zahrádku můžete vytvořit sami. Jak začít s kompostováním?

25.02.2021 08:47

Vlastní kompost toho vaší zahrádce dá tolik, a přitom není tak obtížné se o něj starat. Navíc na kompostu můžete ekologicky zpracovat biologický odpad a připravit skvělou výživu pro krásnou úrodu. Jak s kompostováním začít?

První je na řadě výběr kompostéru. Ten vyberte podle toho, kolik kompostovaného materiálu budete mít. Pro menší zahrádku postačí objem kolem 100-200 litrů. Na větší zahrádky, kde je už větší množství sekané trávy, listí a větví, je vhodné vybrat větší kompostér, kolem 400-600 litrů. Zkušení zahrádkáři věří, že lepší je kompostér otevřený, který umožní materiálu dýchat. Biologický odpad musí totiž mít dostatečné množství kyslíku.

Důležité je také vybrat kompostéru vhodné místo. Měl by být situovaný tak, aby nebyl na přímém slunci, byl chráněný od silného větru a nebyl na hustém dešti. Do kompostéru by se také měly dostat žížaly a jiné půdní organismy.

Jak založit kompost

Kompostére DOPS

Když už jste kompostéru našli vhodné místo, můžete začít s jeho založením. Na dno umístěte větvičky nebo slámu, které budou přivádět do kompostu vzduch. Zamezíte tím přílišnému zápachu a zahnívání.

Pamatujte, že když budete dávat do kompostéru větší množství materiálu, například trávy, zeleniny nebo listí, je vhodné jej nejprve promíchat s trochou zeminy. Tím usnadníte práci žížalám, broukům a půdním organismům, které se starají o rozklad. Navíc se tak postaráte o kvalitnější kompost, neboť přidáním zeminy se hmota naváže na jílovité materiály.

Pro rychlejší nastartování tlení můžete přimíchat zralý kompost nebo hnůj. Kompost můžete používat za 8-10 týdnů. Takto mladý kompost je vhodný k mulčování. Zralý je kompost po 7-12 měsících. Poznáte to tak, že je z kompostu drobivá tmavě hnědá hmota a voní po půdě.

Náš tip! Sníte o krásné zelenině, na kterou budete pyšní? Abyste svou úrodu chránili před psem a slepicemi, vytvořte si okolo záhonu plůtek, například z chovatelského pletiva.

Co je vhodné ke kompostování

Do kompostu můžete bez starostí přidávat zbytky ovoce a zeleniny, odkvetlé květiny, trávu, listí a menší větve, hobliny, popel ze dřeva, sáčky od čaje, kávovou sedlinu a listí.

Co do kompostu nepřidávat

Rostliny napadené škůdci a nemocemi, bramborovou nať, pecky z ovoce, maso a kosti, léky a chemikálie, barvy, trus od psů a koček.

Dávejte pozor na vlhkost

Při kompostování dávejte pozor na to, aby kompost nebyl příliš vlhký, ale ani příliš mokrý. Kdyby byl přemokřený, může začít hnít a sucho zase způsobit, že se kompost nerozloží, jak by měl. Příliš suchý kompost poznáte podle toho, že se jeho povrch začne barvit do šeda a bude se drolit. V takovém případě můžete do kompostu přilít vodu. 

Příliš vlhký kompost poznáte tak, že příliš zapáchá. V takovém případě je vhodné zabránit zatékání vody nebo jej dát pod střechu. Chvíli přidávejte pouze listí, suchou zeminu nebo slámu a promíchávejte.